NAUKOWYM OKIEM

Kwas galusowy

Każdego dnia w naszym ciele, na skutek normalnych przemian metabolicznych, ale też kontaktu z zanieczyszczeniami środowiska, stresu czy palenia papierosów, powstają miliony bardzo reaktywnych wolnych rodników. Mogą one uszkadzać budujące nas komórki, białka (np. enzymy, kolagen, elastynę), czy kwas hialuronowy, przez co przyspieszają procesy starzenia. Powodują też utlenianie tłuszczy obecnych w naskórku. W rezultacie naruszona zostaje funkcja barierowa i skóra staje się bardziej wysuszona i podatna na podrażnienia. Wolne rodniki uczestniczą też w procesach powstawania nowotworów. Dlatego tak ważne dla pielęgnacji i zachowania dobrego zdrowia jest zachowanie równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a neutralizującymi je przeciwutleniaczami.

Wśród naturalnych przeciwutleniaczy znajdziemy kwas galusowy – związek należący do kwasów fenolowych, obecny w wielu roślinach leczniczych, owocach, warzywach i orzechach (np. mącznicy lekarskiej, borówce, rdeście ostro-gorzkim, winogronach, granatach). Występuje także w galasach – charakterystycznych naroślach pojawiających się niekiedy na liściach, łodygach czy korzeniach roślin. Wykazuje on bardzo silne działanie przeciwutleniające. Skutecznie wygasza wolne rodniki i reaktywne formy tlenu. Stabilizuje strukturę błon komórkowych, działa przeciwzapalnie i łagodząco, co ogranicza reakcje alergiczne. Hamuje krwawienia poprzez obkurczanie i uszczelnianie naczyń krwionośnych i koagulację białek, dzięki czemu jest stosowany w leczeniu trudno gojących się i ropiejących ran, ale też do zatrzymywania krwotoków wewnętrznych towarzyszących m.in. chorobie wrzodowej żołądka. Posiada także właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Istnieją też liczne doniesienia literaturowe o aktywności przeciwnowotworowej kwasu galusowego, polegającej na ograniczaniu tworzenia naczyń krwionośnych w obrębie zmian nowotworowych, hamowaniu namnażania komórek nowotworowych oraz przyspieszaniu ich zaprogramowanej śmierci (apoptozy). Związek ten obniża aktywność środowiskowych mutagenów i kancerogenów na różnych etapach procesów nowotworowego. W badaniach wykazano również, że kwas galusowy korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzycę typu drugiego, a także obniża poziom cholesterolu. Poprawia także aktywność mikrobiomu jelitowego. Prowadzone są także badania nad zastosowaniem kwasu galusowego jako czynnika antyneurodegenracyjnego w leczeniu choroby Alzheimera.

To sprawia, że kwas galusowy jest niezwykle cennym składnikiem odżywczym i surowcem kosmetycznym. Stosowany jest zarówno w produktach leczniczych jaki i suplementach diety korzystnie wpływających na stan zdrowia. Zastosowany w produktach kosmetycznych poprawia nawilżenie i wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia i zmniejsza podatność na podrażnienia.

Kwas galusowy jest składnikiem kremu onkologicznego opracowanego przez zespół NatChemLab.

Literatura:

J. Bai, Y. Zhang, C. Tang, Y. Hou, X. Ai, X. Chen, Y. Zhang, X. Wang, X. Meng, Gallic acid: pharmacological activities and molecular mechanisms involved in inflammation-related diseases, Biomedicine & Pharmacotherapy, 2021, 133, 110985

M. Alavi, M.R. Hamblin, E. Aghaie, S.A. Reza Mousavi, M. Hajimolaal, Antibacterial and antioxidant activity of catechin, gallic acid, and epigallocatechin-3-gallate: focus on nanoformulations (Meta Analysis), Cellular, Molecular and Biomedical Reports,2023, 3(2): 62-72

K. Yang, L. Zhang, P. Liao, Z. Xiao, F. Zhang, D. Sindaye, Z. Xin, C. Tan, J. Deng, Y. Yin, B. Deng, Impact of Gallic Acid on Gut Health: Focus on the Gut Microbiome, Immune Response, and Mechanisms of Action, Frontiers in Immunology, 2020, 11, 580208

M. Delfanian, M. A. Sahari, M. Barzegar, H.A. Gavligh, Structure–antioxidant activity relationships of gallic acid and phloroglucinol, Journak of Food Measurement and Characterization, 2021, 15, 5036–5046

B. Badhani, N Sharma, R. Kakkar, Gallic acid: a versatile antioxidant with promising therapeutic and industrial applications, RSC Advances, 2015, 5, 27540

U. Guzik, D. Wojcieszyńska, P. Jaroszek, Biosynteza kwasu galusowego i jego zastosowanie, Biotechnologia, 2010, 1, 88, 119-131